Miljøfokusbil: Tenke det, ønske det, ville det med, men gjøre det…?

Dette kjente Ibsen-sitatet oppsummerer hverdagen for mange, også for dem som har planer om å innføre miljøledelse.

– Ja da, vi har da tenkt på dette. Vi ønsker absolutt å bli et Miljøfyrtårn, vi også. Men det passer ikke akkurat nå. Det er så mange andre ting vi må gjøre først…

Noen som kjenner seg igjen?

Men det vil aldri passe. Den dagen kommer – forhåpentligvis ­-­­ ikke. Den dagen man har god tid og synes at nå, ja, nå har vi tid, ja, da går det mest sannsynlig særdeles dårlig med butikken.

Så hvorfor ikke heller brette opp armene og sette i gang? Sette av tid og bestemme seg for at dette skal prioriteres det neste halvåret, eller mer offensivt, det neste kvartalet. Mer tid behøver det nemlig ikke ta.

Uansett hva motivet er, så vil det være et sjakktrekk å bli Miljøfyrtårn:

For mange er Miljøfyrtårnsertifikatet allerede blitt «a licence to operate» – en nødvendighet for å kunne sende inn tilbud. Mange norske kommuner er blitt ivrige til å stille krav om miljøsertifisering hos leverandører av både tjenester og produkter. Og flere blir det. Og andre statlige virksomheter vil stille tilsvarende krav, men også flere private bedrifter vil bli tøffere overfor sine leverandører; flere og flere blir selv miljøsertifisert og vil derfor være forpliktet til å benytte miljøsertifiserte leverandører. Slik får vi en snøballeffekt; snøballen blir større og større; antall virksomheter som krever sertifisering blir bare flere og flere… Det finnes nå godt over 3000 Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter i Norge, de aller fleste private. Om noen år skal det være 10 000!

Men miljøsertifisering er også en fin anledning til å se nærmere på egen drift. I løpet av sertifiseringsprosessen opplever de fleste at de har vært gjennom en nødvendig ryddesjau. Ikke minst forhold til HMS, stoffkartotek, vernerunder, risikoanalyser etc. Alt dette vi skyver foran oss, men som vi så inderlig vel vet skulle vært gjort for lenge siden.

Kanskje like lurt å gjøre det nå, i stedet for å vente på at Arbeidstilsynet kommer å melder avvik som må lukkes…

Jeg kan forsikre alle om at når sertifikatet er i boks, ja, da er det ikke måte på hvor fornøyde alle er. Jo da, man har fått et sertifikat, men også ryddige lokaler, fornøyde kunder og fornøyde ansatte! Det er belønning, det!